Specificații tehnice
Glosar termeni

80mm Disc - cunoscut cu denumirea de Compact Disc Audio Single (CD-S). Pe cei 80 mm poate fi stocată o cantitate de aproximativ 192 MB de date în format digital sau 22 de minute de înregistrare audio.

Aspect Ratio - reprezintă raportul dintre lăţimea şi înălţimea imaginii. Un raport de 4:3 înseamnă că orizontala este cu un sfert mai mare decât verticala. Raportul standard în televiziune este de 4:3 (sau 1.33:1). Raportul WideScreen DVD şi HDTV este de 16:9 (sau 1.78:1).

Bleed sau marginea de tăiere - semnifică faptul că imaginea imprimată se extinde dincolo de linia de tăiere a colii. Marginea de tăiere apare în partea de sus, jos, stânga şi/sau dreapta unei coli.

Booklet - Booklet-ul reprezintă broşura ataşată fiecărui CD sau DVD. În cazul carcaselor de CD aceasta este fixată în faţă iar în cazul DVD-urilor este ataşată cu ajutorul unor cleme în interior.

CMYK - abreviere pentru cyan, magenta, galben şi negru (Cyan, Magenta, Yellow, Black - Key Color), cele patru culori de bază care în combinaţie în diverse proporţii generează întregul spectru de culori pentru o imagine.

Compresie - reprezintă procesul de reducere a spaţiului de stocare a informaţiilor. Rata de compresie afectează calitatea imaginilor/informaţiei.

Dolby Digital - reprezintă tehnologia de compresie dezvoltată de Dolby Laboratories pentru transmiterea informaţiei pe 6 canale discrete. Oferind mai multe canale digitale de sunet, Dolby Digital poate furniza un sunet excelent surround. Cunoscut ca sistemul 5.1, canalele sunt faţă - stânga, faţă - dreapta, centru, spate - stânga, spate - dreapta şi canalul subwoofer pentru frecvenţe joase.

DPI - Oferă o măsură a calităţii unei imagini scanate sau a rezoluţiei de tipărire a unei imprimante. Calitatea imaginii sporeşte odată cu creşterea rezoluţiei ceea ce presupune însă, şi creşterea dimensiunii fişierelor de stocare a informaţiilor. Rezoluţia recomandată pentru tipărire este de minim 300 dpi.

DTS (Digital Theatre Systems) - formatul audio DTS este un alt format de compresie, similar cu Dolby Digital, dezvoltat de Dolby Digital. Este tot un sistem 5.1 care foloseşte o rata de compresie mai mică. Duplicarea discurilor - reprezintă procedeul prin care se realizează copii 1 la 1 pe aparate de înregistrat discuri prin ardere cu laser.

DVD-5 - DVD (Digital Versatile Disc) - mediu de stocare optic cu un singur strat, care poate păstra până la 4.7 GB de date.

DVD-9 - DVD-9 reprezintă varianta dublu strat care poate stoca până la 8.5 GB de date.

DVD-10 - poate stoca un volum de informaţie de până la 9.4 GB de date.

Master - suportul iniţial pe care clientul predă informaţia în formatul final, pentru multiplicare.

Masterizare - din punct de vedere tehnic, reprezintă pasul final efectuat înainte de multiplicarea unui material audio, după ce mixajul final s-a încheiat.

Matriţă - suport fizic de nichel cu dimensiunea de 300 microni folosit pentru duplicarea mediilor optice şi care conţine imaginea discului care urmează să fie produs.

MP3 - format de compresie a informaţiei audio. Conversia în format MP3 nu afectează calitatea sunetului deşi realizează o compresie de 12 la 1.

MPEG-1 - metodă de compresie folosită pentru stocarea informaţiilor audio şi video pe Video CD.

MPEG-2 - metodă de compresie folosită pentru stocarea informaţiilor pe Video DVD.

Multiplicare CD-uri - reprezintă procesul tehnologic prin care sunt fabricate discuri optice în serie mare, pe maşini industriale specializate, cu ajutorul unei matriţe, prin injectare şi presare la cald.

PDF - document în format digital creat prin intermediul programului Adobe Acrobat.

Policarbonat - materialul de bază, brut din care sunt făcute discurile optice.

Premastering - prima fază de producere a unui CD/DVD, proces care implică codarea audio tracks şi crearea structurii logice a informaţiei de pe disc.

Print verso - procedeul de imprimare pe partea de verso a unei coli imprimate.

Puncte de raster - defect de tipărire în care punctele tipărite sunt mai mari decât în mod normal şi cauzează culori mai închise.

Semne de tăiere - liniile marcate pe marginea documentului care indică limita de tăiere, perforare sau indoire a hârtiei.

Separaţia de culoare - procedeul prin care o anumită nuanţă de culoare este separată din combinaţia celor patru colori pentru procesul de imprimare.

Tipărire digitală - procesul prin care o imagine provenită dintr-un fişier digital este tipărită direct pe suprafaţa hârtiei/CD-ului/DVD-ului fără a fi nevoie de film sau matriţă. Reprezintă modalitatea de tipărire potrivită pentru cantităţi mici sau printuri personalizate.

Tipărire offset - reprezintă procedeul prin care culoarea/cerneala este aplicată pe suprafaţa discului cu ajutorul unor cilindri şi nu prin imprimare directă.

Reeditare - orice multiplicare ulterioară a unui titlu pentru care a existat deja o comandă şi matriţa există (atâta timp cât informaţia iniţială rămâne neschimbată).

Prin apăsarea butonului "trimite" confirmi că ai citit și ești de acord cu termenii și condițiile legate de protecția datelor tale personale furnizate prin intermediul acestui formular, în scopul facilitării interacțiunii cu ODS.